SCHOENEN- & LAARZENMAKERIJ

 

Onder deze rubriek vindt u een aantal voorbeelden van realisaties m.b.t. de creaties van schoenen en laarzen op maat.

 

Schoenen en laarzen op maat worden in onze streken quasi niet meer handgemaakt op maat volgens de traditionele ambachtelijke regels. Deze bijna verloren ambacht behoort tot één van de meest complexe binnen het gamma van de verschillende lederambachten en ontwikkelde zich over meerdere duizenden jaren.

 

Alle stukken worden volledig met de hand en op maat gemaakt met behulp van de traditionele ambachtelijk technieken. Hiervoor worden de juiste en beste materialen uitgekozen.

 

Aangezien schoenen en laarzen zowel qua esthetiek, als qua maat en de eventuele toepassingen ervan zeer persoonlijk zijn, moeten deze aspecten vooraf besproken en eventueel (meermaals) opgemeten worden samen met de opdrachtgever. Het maken hiervan op deze ambachtelijke wijze, vergt wel heel wat tijd zodat hiermee wel rekening moet gehouden worden.

 

Aangezien schoenen en laarzen ook over de hele menselijke geschiedenis van de laatste duizenden jaren terug te vinden zijn, kan deze rubriek ook een overlapping vertonen met een andere pagina op deze website, nl. deze van de “Historische reconstitutie”.

 

Herstellingen en restauraties zijn eveneens steeds mogelijk, tenminste indien het over “herstelbare” schoenen, sandalen, laarzen, enz. … gaat. Een goed voorbeeld hiervan is de klassieke ABL-bottine zoals verder in deze rubriek weergegeven.

 

Onder herstellingen verstaat men dan: stikken en naaien van bovenleder (schachten) en zolen, vervangen van ritssluitingen, enz. …

 

Alles is bespreekbaar!